Material information
Stål
Stål är till mestadels producerat från järn. Rent, metalliskt järn är en relativt mjuk och silver-vit metall. Eftersom 6% av jordens innanmäte består av järn så är det den fjärde mest förekommande elementet.
Från järnmalm och koks är gris-järn producerat i masugn, vilken blir till stål genom att minska kolhalten.
Efter designen/framkallningen utav stålet, galvaniseras och/eller behandlas den med bestäckning efter RAL-skalan.
Gjutjärn
Sidopanelen på bänkarna består utav gjutjärn med lamellerad grafit eller "spheroidal" grafit järn.
Gjutjärn med lamellerad grafit är det äldsta gjut-materialet av järn och är karaktäriserat av mycket bra uppsugningsförmåga och sitt motstånd till korrosion.
De vitala komponenterna är järn, kol och silikon. I jämförelse med normalt gjutjärn så är det mycket mindre känsligt med tunnare sidor/väggar.
"Spheroidal" grafit järn har samma grund material med under nersmältnings-processen blandas det med magnesium vilket ger järnet extrat styrka och tålighet.
Lärk
Lärk är ett väldigt tåligt trädslag vars färg skiftar till en silver-grå nyans efter ett par månaders vistelse utomhus. Lärk har bra motsåndkraft och anses vara en av dom mer robusta trädslagen på marknaden.
Bilinga
Bilinga är ett tropiskt trädslag från egologiskt hållbara resurser och framkallningen / uppväxten av bilingaträd är ej skadligt för miljön. Trädslaget är medium-starkt till mycket starkt med extremt fördelaktiga motståndskrafter. Bilinga är betydligt mer robust än bokträd och/eller ekträd.
Motstånds-kategori: 1
Definition: Väldigt robust, med förväntad livslängd på över 25 år.
Missfärgningar & kvalitet
Eftersom trädslag är en naturlig produkt som utsätts för väder, vind och andra naturliga faktorer i miljön, kan den spricka, böjas och få oönskade missfärgningar. Detta kan också inträffa om trädslaget reagerar på järn och/eller fukt från trädets innanmäte. I trädslag som ek, t.ex, kan garvsyran i ekens innanmäte reagera på bultar och skruvar från järn/metal, etc. Detta kan orsaka mörka fläckar på trädslagets yta. Ek kan oljas 2-3 ggr/år för att motverka detta.
Vi tar därmed avstånd från att kunna garantera att våra produkter inte kommer att utsättas för dessa naturliga och kanske oönskade reaktioner på kort eller lång sikt.
Om så önskas så kan våra produkter bli tillverkade av andra träslag om tillgängligt.